Băuturile fac parte din meniul multor afaceri mici și mari, vinurile fiind printre cele mai servite de clienți, datorită varietății și gustului rafinat, dar și potrivirii cu majoritatea preparatelor culinare. 

Ca om de afaceri și manager de bar sau restaurant sau chiar magazin care este atent la crearea unei experiențe plăcute clienților, trebuie să ții cont de mai multe aspecte, iar depozitarea vinului, astfel încât acesta să își păstreze proprietățile până în momentul servirii este foarte important. De la locul în care acesta este ținut și până la temperatura la care trebuie servit, mai sunt și alte condiții care trebuie îndeplinite pentru ca în momentul în care sticla este deschisă, licoarea să îmbie consumatorul cu aroma sa.

Dacă tocmai ai lansat o afacere în domeniul vânzării sau un restaurant, ai adăugat aceasta băutură în meniu sau reamenajezi spațiul și te întrebi cum se păstrează vinul natural deoarece dorești să creezi condițiile optime pentru depozitarea sa, acest articol este pentru tine.

Cuprins:

1. Depozitarea vinului: Opțiuni de păstrare a băuturii

1.1. Depozitarea sticlelor de vin

1.2. Cum se păstrează vinul în alte recipiente

2. Păstrarea vinului: Ce condiții trebuie să îndeplinească spațiul în care este ținut

2.1. Păstrarea vinului în sticle din punct de al luminii

2.2. Condițiile de depozitare a vinului și umiditatea locului în care este păstrat

2.3. Temperatura de depozitare a vinului

 

1. Depozitarea vinului: Opțiuni de păstrare a băuturii

În multe țări în care se și produce, vinul este cea mai servită băutură. Astfel, Franța și Italia sunt printre cele mai cunoscute state europene în care acesta este băut alături de foarte multe preparate gastronomice cu rolul de a le evidenția gustul. Aceste obiceiuri au început să fie adoptate și de clienții români ai restaurantelor, dar și al afacerilor mai mici care aleg să ofere experiențe unice celor care le trec pragul.

Varietatea mare de vinuri a contribuit și ea la direcția de dezvoltare a sectorului distribuției acestei băuturi, astfel că a devenit din ce în ce mai ușor de procurat. Plecând de la tipul acestuia sunt stabilite și condițiile de depozitare ale sale, astfel încât în momentul deschiderii sticlei, aroma lui să rămână nealterată.

Depozitarea vinului se poate face în mai multe tipuri de recipiente, printre care:

  • sticla, care este și cel mai folosit vas;

  • damigeana, însă aceasta este o soluție folosită pentru păstrarea vinului în cantități mai mari;

  • butoiul, în care este ținut vinul pentru maturare.

Pentru distribuție, însă, se preferă păstrarea vinului în sticle, deoarece prezintă mai multe avantaje, printre care ușurința la transport, la depozitare, dar și la servire.

1.1. Depozitarea sticlelor de vin

Din multe puncte de vedere, păstrarea vinului se face foarte bine în sticle. Acestea au avantajul mărimii, astfel încât pot fi depozitate și în locuri mai mici, pe rafturi, precum și cel al numărului, astfel încât poți folosi la maxim capacitatea de stocare.

Indiferent ca este vorba de un vin alb sau de un alt soi, păstrarea acestuia în sticle trebuie să îndeplinească anumite condiții. Astfel, cel mai important este locul de păstrare care trebuie amenajat ținând cont de criterii specifice. Deși ideal este ca acestea să fie aceleași cu ale producătorului, orice spațiu care poate îl poate imita sau în care se pot crea condiții similare este la fel de potrivit, atât timp cât regulile de stocare sunt respectate.

De multe ori, chiar producătorii aleg îmbutelierea și păstrarea vinului în sticle ca parte a procesului de maturare. Din acest punct de vedere este important de reținut următorul aspect: această băutură se învechește diferit în funcție de tipul sau, astfel că există soiuri care se consumă proaspete și altele care cu cât sunt mai vechi, cu atât devin mai aromate.

Un exemplu de vin care se poate consuma proaspăt este vinul rose, pe când cel roșu se poate păstra la maturat în sticle timp de câțiva ani de zile.

Pe lângă sticle, alte modalități de depozitare a vinului sunt damigeana și butoiul, însă cea din urmă este, de obicei, folosită de producători, deoarece lemnul are o contribuție foarte importantă în gustul și corpolența băuturii odată maturată.

Ceea ce este important de avut în vedere este că păstrarea vinului în cele mai bune condiții duce la menținerea gustului și aromei acestuia, indiferent că este servit în restaurant sau acasă.

1.2. Cum se păstrează vinul în alte recipiente

Butoiul este una dintre cele mai bune metode de depozitarea a vinului, iar cele de lemn sunt cele mai potrivite. Principalele motive pentru care sunt folosite aceste recipiente de dimensiuni mari sunt învechirea și definirea gustului. Însă, acest proces este limitat, în funcție de tipul de vin.

Cel mai mult se poate ține în butoaie vinul roșu. Acesta se poate păstra într-un asemenea recipient până la 4 ani. Cel alb, în schimb, poate fi depozitat așa maximum 2 ani.

Odată depășit acest grad de maturare, învechirea poate continua și în sticlă, astfel că producătorii trec la îmbutelierea lor. Acesta este și ambalajul în care băutura ajunge la distribuitor, ceea ce este de ajutor și clienților finali care se pot bucura de gustul vinului nealterat.

Păstrarea vinului în sticle trebuie să respecte anumite condiții. Prima este ca dopul să fie din plută, iar recipientele să fie păstrate înclinate, astfel încât acesta să fie scufundat în băutură.

Înainte de a fi comandat de la distribuitor, însă, este bine să te asiguri că spațiul în care îl vei păstra până la servire respectă cât mai bine condițiile de depozitare pentru ca acesta să nu își piardă proprietățile, indiferent că este vorba despre un vin sec sau de alt soi.

2. Păstrarea vinului: Ce condiții trebuie să îndeplinească spațiul în care este ținut

Dacă vrei să știi cum se păstrează vinul natural dulce, sec, demisec sau demidulce, este bine să ții cont de mai multe criterii. Astfel, pregătirea spațiului de depozitare trebuie să îndeplinească mai multe condiții. Printre acestea, cele mai importante sunt:

  • lumina sau, mai bine zis, lipsa acesteia;

  • umiditatea;

  • temperatura;

  • poziția sticlelor.

Chiar dacă nu sunt multe, aceste criterii trebuie îndeplinite simultan, așadar, o pregătire temeinică a spațiului de depozitare a vinului este foarte importantă, deoarece influențează direct condițiile pe care afacerea ta le oferă clientului final în servirea acestei băuturi.

Este recomandat ca depozitarea vinului să fie făcută în pivnițe sau crame, acestea îndeplinind cel mai bine toate condițiile enumerate mai sus. În ziua de azi, însă, există și frigidere de care se pot folosi afacerile mai mici, atunci când dispun de cantități limitate de băutură.

2.1. Păstrarea vinului în sticle din punct de al luminii

Razele UV nu au efecte nocive doar asupra pielii, ci și asupra unor produse, printre care se numără și vinul. De aceea, păstrarea sa trebuie să se facă în locuri cu lumină cât mai puțină. Bineînțeles că la menținerea sa în parametri optimi contribuie și culoarea sticlei, care este de cele mai multe ori închisă, în special în cazul vinului demisec sau sec roșu care se poate ține la învechit timp de mai mulți ani.

Condițiile de păstrare a vinului dulce, demidulce, sec sau demisec sunt aceleași din acest punct de vedere:

  • toate trebuie păstrate în locuri în care nu pătrunde lumina, de aceea pivnițele sau cramele sunt cele mai recomandate;

  • toate trebuie păstrate în sticle cu dop de plută;

  • toate trebuie păstrate în rasteluri sau pe rafturi special create pentru depozitarea acestora în poziție orizontală sau înclinată.

Vinul rose poate fi păstrat în sticle deschise la culoare, însă mediul întunecos trebuie menținut și în cazul acestuia deoarece, de cele mai multe ori, acesta se obține din aceleași soiuri de struguri din care se face și cel roșu. Cu toate acestea, încăperea în care este ținut trebuie să fie bine aerisită. Acest lucru este necesar pentru a evita crearea mucegaiului pe pereți, dar și pe exteriorul recipientelor.

Există și alte criterii care trebuie îndeplinite pentru depozitarea vinului, iar restaurantele sau magazinele care pun la vânzare această băutură își pot adapta locațiile în așa fel încât să le îndeplinească. Printre acestea, umiditatea este un alt factor care contribuie la servirea acestei băuturi în cele mai bune condiții.

2.2. Condițiile de depozitare a vinului și umiditatea locului în care este păstrat

Cum se păstrează vinul dulce? Dar cel roșu? Iată două întrebări întâlnite în special la iubitorii acestei băuturi care nu sunt specializați în acest domeniu. Dar dacă aceștia îl aleg pentru a-l consuma acasă, caz în care se poate consuma destul de repede, nu este și situația firmelor care trebuie să găsească modalitatea potrivită de depozitare până la vânzare.

Umiditatea este unul dintre cele mai importante aspecte când se vorbește despre depozitarea vinului și păstrarea lui timp mai îndelungat. Astfel, este recomandat ca nivelul de umiditate să fie între 60% și 75% sau chiar 80%.

Indiferent că se pune la păstrare un vin demidulce sau de alt soi, umiditatea nu trebuie să fie prea mică, deoarece va duce la uscarea dopului care va duce la lipsa etanșeizării și pătrunderii aerului în sticlă. De asemenea, nivelul său nu poate depăși 80%, deoarece aerul prea umed va favoriza formarea mucegaiului în recipient.

La fel de importantă ca umiditatea este și temperatura de depozitare a vinului. Aceasta depinde, în primul rând, de tipul vinului, însă pentru a îndeplini condițiile de păstrare din acest punct de vedere există mai multe soluții.

2.3. Temperatura de depozitare a vinului

Temperatura optimă pentru păstrarea vinului depinde foarte mult de tipul, dar și de culoarea sa. Dintre toate soiurile, cele albe se depozitează la cea mai rece valoare.

Iată care sunt condițiile de depozitare a vinului în funcție de temperatură:

  • vinul alb se păstrează la temperaturi de 8 – 10 grade;

  • vinul rose se depozitează la temperaturi de 10 – 12 grade;

  • vinul roșu se stochează la temperaturi de 12 – 16 grade.

De asemenea, un sortiment destul de consumat, așadar, prezent pe rafturile multor magazine și restaurante este vinul spumant. Fie că este vorba despre Prosecco, Champagne sau Cremant, temperatura de păstrare a sa este de 8 – 10 grade, la fel ca în cazul celui alb.

Datorită acestor valori scăzute, pivnița sau crama rămâne cea mai bună opțiune de păstrare a vinurilor, ele îndeplinind nu doar această condiție, ci și pe cele de lumină scăzută și de umiditate. În plus, o astfel de încăpere poate fi folosită și pentru depozitarea altor tipuri de băuturi precum berea, sucul sau apa.

Atunci când nu există posibilitatea construirii unei pivnițe sau crame sau transformarea unei încăperi într-una, se pot folosi frigidere speciale care asigură umiditatea și temperaturile potrivite de depozitare a vinului.

Pe lângă aceste condiții de depozitare a sticlelor de vin, poziția acestora contează la fel mult. Acestea trebuie păstrate fie într-una orizontală, fie într-una înclinată. În acest scop se pot folosi rafturi speciale sau rasteluri.

De cele mai multe ori, restaurantele și magazinele care comercializează vin folosesc:

  • rafturile individuale prin care depozitarea sticlelor de vin este în poziție orizontală, ceea ce ajută la păstrarea dopului umed, împiedicând pătrunderea aerului;

  • rastelurile de vin care permit păstrarea acestora în poziție înclinată.

Aceleași metode de depozitare pot fi prezente și în frigiderele speciale, astfel că pe rafturile de jos pot fi păstrate vinurile albe și spumantele, temperaturile fiind mai scăzute, iar pe cele intermediare și de sus, putând fi ținute sortimentele rose, respectiv roșii.

Un alt aspect de care ar trebui să se țină cont la depozitarea vinului ține de sedimentele din sticlă. Acestea contribuie la textură și aromă, astfel că recipientele trebuie ținute într-un mediu în care vibrațiile ajută la îndeplinirea acestei condiții. Și din acest punct de vedere pivnițele și cramele încăpătoare prin care se poate merge favorizează mișcarea sedimentelor.



Păstrarea gustului nealterat, a aromei, texturii și culorii sunt principalele criterii după care trebuie ales locul în care se depozitează vinul. Pivnițele și cramele sunt printre singurele care respectă cele 3 criterii: întuneric, umiditate și temperatură. Ca afacere care se ocupă cu servirea sau vânzarea acestei băuturi, satisfacția și fidelizarea clientului sunt cele mai importante recompense pe care le poți avea, astfel că pregătirea unui spațiu în care să ții băuturile reprezintă o investiție care generează venituri pe termen lung.

Surse foto: Unsplash.com, Freepik.com